DreamPoints
Wizy do USA |

Wizy do USA

Dla wielu osób perspektywa pracy i życia w USA nadal pozostaje niezwykle atrakcyjnym pomysłem na przyszłość. Niestety w przeciwieństwie do państw Europy Zachodniej, władze Stanów Zjednoczonych nadal wymagają od naszych obywateli wiz.

Dowiedz się więcej o wizach do USA

Dowiedz się więcej o wizach do USA / fot. http://www.flickr.com/photos/lemsipmatt/

Należy na początku uświadomić sobie istnienie różnego rodzaju wiz. Zasadniczo podzielić je można na imigracyjne oraz nieimigracyjne. Aby starać się o pierwszy rodzaj pozwolenia należy złożyć wymagany komplet dokumentów w ambasadzie Stanów Zjednoczonych (ul. Piękna 12, 00-540 Warszawa). Dział Wiz Imigracyjnych działa od 7:30 do 10:00 w dni robocze poza świętami polskimi i amerykańskimi.

Rodzaje wiz imigracyjnych:

  • najbliższa rodzina obywatela USA (na podstawie złożenia formularza I-130):
    • małżonek i dzieci w stanie wolnym poniżej 21 roku życia
    • rodzice
    • ojczym, obecna żona ojca, pasierb, pasierbica
    • dzieci adoptowane
    • wdowa, wdowiec
    • dzieci w stanie wolnym powyżej 21 lat
    • żonaci synowie i zamężne córki
    • rodzeństwo
  • pracownicza z prawem pierwszeństwa(formularz I-140):
    • wybitni naukowcy o międzynarodowym uznaniu
    • posiadacze wybitnych umiejętności chcący kontynuować prace zgodną z umiejętnościami
    • kadra wyższa międzynarodowych koncernów
  • przedstawiciele określonych zawodów (formularz I-140):
    • przedstawiciele określonych zawodów
    • niewykwalifikowani pracownicy na których jest zapotrzebowanie w danym momencie
    • inwestorzy
  • pracownicy religijni (formularz I-360)
  • dzieci adoptowane do USA (formularz I-800)
  • narzeczony/narzeczona obywatela USA

Przed uzyskaniem wizy do USA należy złożyć odpowiedni formularz w ambasadzie. Wraz z nim trzeba dostarczyć komplet wymaganych dokumentów. Różnią się one zależnie od rodzaju wizy o którą chcemy się ubiegać. Tutaj znajdziesz: wykaz potrzebnych zaświadczeń. Kiedy zbierzesz wszystkie potrzebne dokumenty, czeka Cię jeszcze rozmowa z konsulem.

Inną drogą do uzyskania prawa pobytu stałego w Stanach Zjednoczonych jest udział w loterii wizowej. Wobec powszechnej nadal chęci życia i pracy w USA, wiza stała się czynnikiem regulującym napływ imigrantów. Istnieje loteria, w której można wylosować jedną z 50 tys zielonych kart. Rejestrując się na stronie można wziąć udział udział w losowaniu zielonych kart. Powinno się być bardzo ostrożnym, ponieważ mimo, iż udział w loterii jest bezpłatny, na rynku znajdują się firmy chcące „pomóc” w wypełnianiu wniosku loteryjnego. Przedsiębiorstwa takie działają bez akredytacji rządu USA. Korzystanie z ich usług obarczone jest więc dużym ryzykiem.

Jeśli jednak nie planujesz zamieszkania na terytorium Stanów Zjednoczonych, możemy skorzystać z nieimigracyjnej wizy do USA. Bardzo liczna grupa osób może ubiegać się o ten rodzaj dokumentu. Począwszy od pracowników dyplomatycznych i konsularnych przez członków załóg statków, aż do studentów i osób dla których USA są tylko krajem tranzytowym. Tanie bilety do Nowego Jorku są jednym z powodów, dla którego ilość ubiegania się o takie wizy wzrasta.

Procedura otrzymywania wizy przebiega w kilku etapach:

  1. Wykonanie zdjęcia. Często najbardziej uciążliwa część postępowania wizowego. Fotografia musi być wykonana w ściśle określony sposób. Wzrok kandydata musi być skierowany w obiektyw, a tło powinno być jasne i jednolite itp. listę szczegółowych wymogów znaleźć można na stronie internetowej amerykańskiej ambasady.
  2. Złożenie podania DS-160. Dobrze jest wcześniej przygotować wszystkie dane osobowe, określić cel podróży do USA oraz załączyć cyfrową fotografię.
  3. Rozmowa z konsulem. Obowiązuje niemal każdego ubiegającego się o wizę. Zwolnieni z tego obowiązku są pracownicy dyplomatyczni, żołnierze, osoby powyżej 80 oraz dzieci poniżej 14 lat.
  4. Umówienie się na rozmowę z konsulem. Można tego dokonać dzwoniąc z telefonu stacjonarnego na numer 703 700 120 lub *740 94 00 z telefonu komórkowego
  5. Zebranie i dostarczenie wymaganych dokumentów. Jedynie dokumentacja policyjno- sądowa musi być przetłumaczona na język angielski.
  6. Rozmowa z konsulem.
  7. Otrzymanie paszportu z wizą. Zostanie ona przysłana za pośrednictwem kuriera w ciągu 5 dni roboczych.

Wszystkie formalności są dość skomplikowane. Należy się sporo natrudzić aby móc wjechać do USA. Wiza jednak nie jest gwarancją wjazdu na terytorium Stanów Zjednoczonych. Ostateczną decyzję podejmuje pracownik Urzędu Imigracyjnego.

Dodaj komentarz